Честване на Световния ден на водата 22 март и Световния ден на метеорологията 23 март

По инициатива на Института за изследвания на климата, атмосферата и водите при БАН (ИИКАВ-БАН), Българската асоциация по водите (БАВ) и с подкрепата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) в Българската академия на науките ще се отбележи Световния ден на водата – 22 март и Световния ден на метеорологията – 23 март.

Откриването е на 22 март, в 10:00 часа, в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН (ул. „15 ноември“ № 1).

Директорът на ИИКАВ член-кореспондент Екатерина Бъчварова ще приветства гостите на двудневния форум. Поканени да участват са министрите на околната среда и водите – д-р инж. Росица Карамфилова и на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

Победителите във фотоконкурса „Природата на водата“ ще бъдат наградени по време на форума. Изложбата може да бъде видяна в БАН до 24 март.

Програмата предвижда дискусии по важни за България теми като управлението на водите в страната, водните ресурси в условията на климатични промени, иновативни технически решения за намаляване на човешкия отпечатък върху природата, качество на атмосферния въздух и здраве, опазването на околната среда, адаптирането на програмите за обучение на ученици и студенти и други. Представители на управляващите органи, висшите и средни училища, бизнеса и учени ще изнесат доклади.

Програмата вижте TУК.

Официална тема на Световния ден на водата за 2023 година е „Ускоряване на промяната“ (Accelerating Change) https://www.worldwaterday.org/. Това означава намиране на много по-ефективни начини за използване на световните ресурси на вода на всички нива – континенти, държави, градове и граждани.

Официална тема на Световния ден на метеорологията за 2023 година е „Бъдещето на времето, климата и водата през поколенията“ (The Future of Weather, Climate and Water across Generations) https://public.wmo.int/en/resources/world-meteorological-day/, което подчертава отговорността на всички поколения.

В обявената от ООН, Международна година на фундаменталните науки за устойчиво развитие /МГФНУР/ (01.07.2022 г. – 30.06.2023 г.), тези теми подчертават необходимостта от повече вложения във фундаментални изследвания в световен мащаб и на национално ниво като основа за всички иновации и устойчиви решения за справяне на човечеството с рисковете, свързани с промените на климата и недостатъчните водни ресурси.

No event found!

2023 май

Week 5

пн 1
вт 2
ср 3
чт 4
пт 5
сб 6
нд 7
пн 8
вт 9
ср 10
чт 11
пт 12
сб 13
нд 14
пн 15
вт 16
ср 17
чт 18
пт 19
сб 20
нд 21
пн 22
вт 23
ср 24
чт 25
пт 26
сб 27
нд 28
пн 29
вт 30
ср 31
чт 1
пт 2
сб 3
нд 4
  • No Events

  • No Events

  • No Events

  • No Events

  • No Events